Go to Top

Tribina Matice Bosne i Hercegovine, Četvrtak, 27. septembra 2018. godine sa početkom u 19. sati na Pedagoškoj akademiji Cirih u Cirihu, na adresi Lagerstrasse2, 8090 Cirih, soba LAB-H011.

Tema: Boris Magaš i Moderna arhitektura u BiH sa gostom dr. Alen Žunić.

Flyer možete skinuti sa linka:

Podiumsdiskussion von MaticaBH mit Dr. Alen Žunic 27.09.2018 ab 19.00

Synopsis:

U vrijeme kada u svijetu raste interes za arhitektonsku baštinu nekadašnje Jugoslavije i počinje njezina revalorizacija na internacionalnoj razini – poput velike izložbe Toward a Concrete Utopia trenutno postavljene u MoMa-i u New Yorku – potrebno je afirmirati pojedince koji su pridonijeli uspjehu i prepoznatljivosti naše arhitekture u svijetu. Tako će se ovo predavanje fokusirati na jednog od najzaslužnijih aktera – Borisa Magaša – kojemu će i poznati povjesničar arhitekture Udo Kultermann u svojoj knjizi Zeitgenössische Architektur in Osteuropa iz 1985. posvetiti cijelo poglavlje kao tada najznačajnijem arhitektu s područja Jugoslavije. Magaš će se pokazati kao vrhunski projektant ponajviše na jadranskoj obali, realizirajući amblematski gradski stadion Poljud u Splitu (1979), a prije toga i hotelske sklopove ‘Solaris’ kod Šibenika (1967-68) te ‘Haludovo’ u Malinskoj na otoku Krku (1969-72) kod kojih svoju arhitekturu bazira na osnovnim elementima mondrianovske estetike pravokutnih i kvadratnih formi.

Magaš će imati prilike projektirati i u BiH. Tako primjerice sudjeluje na velikom natječaju za Narodno pozorište u Zenici (1961./62.), gdje sa svojim mentorom Vladimirom Turinom predlaže avangardno rješenje ‘herojskog’ modernizma – projekt koji je i danas jedna od najsmjelijih nažalost neizvedenih arhitektonskih ideja ex-Jugoslavije. Istih godina Magaš realizira i jedno od svojih remek djela kasne moderne – Muzej revolucije u Sarajevu (danas Historijski muzej) – bijeli lebdeći volumen kubističkog oblikovanja. Bit će zanimljivo promotriti koje su to sudbine danas doživjele Magaševe antologijske zgrade, s posebnim naglaskom na projekte u BiH.

Predavanje će kroz nekoliko ključnih projekata i realizacija pokazati kako je Magaš tijekom 20. stoljeća, iako u okruženju socijalizma, došao najbliže onome što bi se moglo nazvati starhitektom ili arhitektonskom zvijezdom.

Uz predavanje će se održati i promocija najnovije knjige o arhitektu Borisu Magašu autora dr. sc. Alena Žunića – ‘Boris Magaš – Misli o arhitekturi / Thoughts on Architecture’.

***

Dr. sc. Alen Žunić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (2013., summa cum laude) i magistrirao postdiplomski studij teorije i filozofije arhitekture na Harvard University i MIT-u (2015.). Po povratku u Zagreb doktorirao je na Arhitektonskom fakultetu (2016.). Trenutno radi na postdoktorskom istraživanju na ETH Zürich – Institut für Geschichte und Theorie der Architektur. Objavio je više od 250 radova, uglavnom o arhitekturi 20. i 21. stoljeća, među kojima i 12 autorskih i uredničkih knjiga. Dobitnik je međunarodne nagrade «Ranko Radović» za teorijski doprinos arhitekturi. Utemeljio je Odjel za arhitekturu Matice hrvatske. Gostujući je predavač na arhitektonskim fakultetima u Ljubljani i Zagrebu te filozofskim fakultetima u Beogradu i Zagrebu. Nagrađivan je na urbanističko-arhitektonskim natječajima za projekte škola, poslovnih zgrada, hotela,… i izlaže na strukovnim izložbama u zemlji (Zagrebački salon, Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata) te u inozemstvu.