Go to Top

Od samog osnivanja Matica BiH se svojim vlastitim djelovanjem, kao i angažmanom svojih članova i simpatizera, aktivno uključivala u organizovanje socijalne i humanitarne pomoći Bosancima i Hercegovcima, bilo gdje da su se oni nalazili. Izuzetna solidarnost i spremnost na pomoć bila je izražena u ratnom i periodu neposredno nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Organizovani su protesti mira, prikupljanje pomoći u hrani, odjeći, novčanim sredstvima, kontaktirane su izbjeglice po dolasku u Švicarsku i druge aktivnosti.

U cilju stvaranja uslova za usavršavanje visokostručnih kadrova za potrebe razrušene domovine, Matica BiH je u uskoj saradnji sa udruženjem „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ stipendirala veći broj omladine. Ovom udruženju su također 2013. godine uplaćena sva sredstva prikupljena prodajnom izložbom slika Matice BiH. Iste godine je Matici BiH od fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ dodijeljena Zahvalnica u znak izuzetno uspješne saradnje i pomoći.

 

zahvalnica-maticabih

Apeli za pomoć Matice BiH 2014. godine

Nakon padavina koje su sredinom maja 2014. godine po svom obimu oborile sve rekorde u zadnjih 120 godina, otkako se vrše mjerenja, mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini bila su potpuno poplavljena. Dramatične slike spašavanja građana helikopterima iz potpuno potopljenog Maglaja obišle su svijet 15. maja. Istog dana je u Bosni i Hercegovini proglašeno stanje prirodne nesreće, a Matica BiH je, kao prva organizacija u dijaspori inicirala apel za pomoć „Maglaj 2014“. Njeni članovi i simpatizeri su, kao i uvijek ranije, pokazali svoju solidarnost i spremnost da pomognu. Već početkom juna sva prikupljena sredstva uručio je lično predsjednik Matice BiH gradonačelniku i predsjedniku civilne zaštite Maglaja.

Matica BiH je svoj apel za pomoć pod nazivom „Poplave 2014“ produžila do kraja 2014. godine, s ciljem da se direktno pomognu konkretne porodice koje su u ovim poplavama ostale bez krova nad glavom. Početkom decembra 2014. godine Glavni odbor Matice BiH je odlučio da se sva prikupljena sredstva usmjere za pomoć jednoj samohranoj majci sa sedmero djece.

Porodica Dahalić se, kao izbjeglice iz Zvornika, 1992. godine skrasila u trošnoj kući u Gornjim Čaklovićima kod Tuzle. Otac Reif od prestanka sukoba u BiH nije imao stalno zaposlenje. Da bi prehranio porodicu, zajedno sa sinovima, pomagao je privremeno na građevinskim poslovima. Uslijed velikih padavina u maju 2014. godine, kuća Dahalića je počela da klizi. Reifovo srce to nije izdržalo i u junu iste godine je prestalo da kuca. Iza njega je ostalo šest sinova i trudna supruga.

Zahvaljujući pomoći pojedinaca iz BiH i dijaspore, porodica Dahalić je uspjela da kupi zemljište sa izgrađenim prizemljem započete kuće i da podigne jedan sprat, u nadi da će je moći osposobiti za useljenje. Uplaćenim sredstvima od strane Matice BiH porodica je nabavila stolariju, elektroinstalacije i ostalo potrebno za okončanje unutrašnjih radova. Tako je novu 2014. godinu porodica Dahalić dočekala u svojoj novoj kući.

Dio prikupljenih sredstava po ovom apelu Matica BiH je usmjerila za stipendiranje dvojice braće iz ove porodice, kako bi im se omogućio završetak srednje škole.

 

trosnja-kuca

Trošna kuća u Gornjim Čaklovićima

 

 

Nova kuća u izgradnji snimljeno 11. Novembra 2014

Nova kuća u izgradnji snimljeno 11. Novembra 2014