Go to Top

Cirih, 22.03.2020

Poštovani članovi i simpatizeri Matice Bosne i Hercegovine
Dragi prijatelji

Dramatičan porast broja inficiranih, kao i broja osoba, koji su podlegle posljedicama korona-virusa raste svakodnevno. Javne i ekonomske aktivnosti svedene su na vitalne funkcije u skoro svim zemljama Europe. Posebno dramatična situacij je susjednoj Italiji.  U zadnja 24 sata broj podleglih od posljedica virusa je dostigao dramatičan broj od skoro 1000.

Matica BiH moli sve članove, prijatelje i simpatizere da se pridržavaju mjera sigurnosti koje su definisane od strane federalnog vijeća Švicarske. Koristite zvanične kanale informisanja ministarstva za zdravlje (https://www.bag.admin.ch), kao i javnog radio i televizijskog informativnog servisa.

plakat_neues_coronavirus_so_schuetzen_wir_uns (1)

APEL ZA POMOĆ POTREBNIM I OSJETLJIVIM GRUPAMA
Pomozite osobama koje su u posebno osjetljive – osobe u trećoj dobi, oboljelim od hroničnih oboljenja, osobama sa oslabljenim imunim sistemom. Izbjegavajte lične kontakte i pridržavajte se mjera odstojanja. Ne krećite se u većim grupama. Izbjegavajte korištenje javnog saobraćaja, ukoliko možete ići pješke.

EKONOMSKE MJERE
Ukoliko su vaše poslovne aktivnosti pogođene ovim mjerama i imate novčane gubitke u privatnom samostalnom poslu obratite se ministarstvu za ekonomski razvoj pri vladi:

https://www.seco.admin.ch

Ured za komunikaciju Matice BiH