Go to Top

Padom Berlinskog zida 1989. godine u zemljama istočne Europe došlo je do transformacije društveno-političkih sistema.

Novi liberalni okviri suočili su veliku većinu sa ogromnim izazovima. Bosna i Hercegovina i susjedne države u njenom okruženju, nisu zaobišli ovi procesi. Oni i danas ostavljaju dubok trag na sozio-ekonomsku sliku u društvu.

Bosna i Hercegovina je od 1996. godine do danas bila suočena sa više kritičnih pitanja. Sa jedne strane fundamentalna destrukcija ekonomskog sistema, sa direktnim štetama na proizvodnim kapacitetima i javnoj infrastrukturi u visini od preko 100 milijardi US-Dollara (izvor Universität Wien, Fakultät für Human- und Sozialwissenschaften, Institut für Politikwissenschaft (2004) i Financial Times (1995)). Na drugoj strani je de-facto po dekretu izvršena formalno-pravna “zamjena” društveno-političkog sistema bez javne i demokratske rasprave na temu implikacija na budućnost društva, odnosno pojedinca. U ovom kontekstu postavlja se opravdano pitanjem perspektive liberalizma u BiH i implikacije istog na odnose između pojedinaca i države.

O problemima i prespektivama liberalizma i novog poredka u BiH razgovaramo sa politologom i naučnim istraživačem sa Oxforda, Dr. Adisom Merdžanovićem, jednim od najboljih poznavalaca ove problematike u Europi, ako ne i u svijetu.

Tribina Matice BiH: Država po mjeri pojedinca? Perspektive za liberalnu Bosnu i Hercegovinu, biti će održana u Ponedjeljak, 18.12.2017. godine od 19.00 sati  (Zentrum Karl der Grosse).

U nastavku je planiran i apero sa gostom.

Sobzirom da se bliže i novogodišnji praznici iskoristio bih ovu priliku da Vas pozovem u ime Glavnog odbora na Novogodišnji-Apero i da uz fino druženje sumiramo 2017. godinu.

Dobrodošli!

Glavni Odbor Matice BiH