Go to Top

U okviru obilježavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici Matica Bosne i Hercegovine organizovala je 3. i 4. jula 2015. godine prigodan program u prostorijama Pedagoške akademije u Cirihu (Pädagogische Hochschule Zürich). Program je otvoren izložbom mladog bosansko-hercegovačkog slikara Mak Hubjera na temu „Uživo za Srebrenicu“. Svojim djelima autor karakterističnim stilom podvlači da „zaborav ubija“ i subtilno kritikuje primjetnu pasivnost društva prema osjetljivoj temi genocida u Srebrenici, teme koja dodiruje sve nas. Član Glavnog odbora Matice BiH Haris Piplaš približio je posjetiocima rad i djelo ovog mladog autora, čija djela zbunjuju dubinom izraza. Posjetioci su imali priliku posmatrati „live performanse“ autora prje i tokom samog programa.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Matice BiH program je nastavljen prikazivanjem dokumentarnog filma „Bad Blood 2015“, mlade američke rediteljice porijeklom iz Srebrenice Rialde Zukić, koja danas živi i radi u New Yorku. Ona u svom dokumentarnom filmu suočava prošlost sa realnom stvarnošću mladih koji danas žive u Srebrenici, tragajući za odgovorom: Kako bi izgledao njen život da je ostala da živi u tom malom gradiću u istočnoj Bosni? „Nikada ne smijemo zaboraviti što se dogodilo u Srebrenici, ali bi isto tako malo više pažnje morali posvetiti trenutnoj situaciji i budućnosti mladih u Srebrenici“ njezina je poruka.

Christoph Widmer direktor organizacije „Društvo za ugrožene narode“ (Gesellschaft für bedrohte Völker) je u vrlo preciznom obraćanju publici u punoj dvorani Pedagoške akademije naglasio bitne pravne činjenica u vezi sa događanjima u Srebrenici u ljeto 1995. godine i podvukao da bez istine i priznanja činjeničnog stanja nema pomirenja i napretka. On je naglasio da se BiH društvo u cjelini, mora suočiti sa istinom i da nesmije dozvoliti da se istina zaboravi. Negatori događanja u Srebrenici moraju biti krivično procesuirani, isto kao i oni koji su bili direktno odgovorni za ta nedjela.

U nastavku programa slijedila je podijum diskusija sa gostima na temu „Srebrenica prije dvadeset godina i danas“. Profesorica dr. Wiltrud Weidinger, šefica Instituta za internacionalno obrazovanje vodila je kroz, na trenutke i emocionalnu, diskusiju.

Visoke temperature, koje su vladale u gradu Cirihu 3. i 4. jula nisu spriječile veliki broj članova i simpatizera Matice BiH, konzularne predstavnike, predstavnike uprave grada i kantona Ciriha, kao i predstavniike različitih udruženja i organizacija, da se pridruže podsjećanju na događanja koja su se desila prije dvadeset godina u ljeto 1995. godine u Srebrenici. Svim posjetiocima uručen je u znak sjećanja „Cvijet Srebrenice“. On je simbol nade u bolje sutra. Jedanest latica ovog cvijeta simboliziraju 11.07.1995.

Drugi dan programa nastavljen je prezentacijom djela Maka Hubjera i nomadskog spomenika „Što te nema“, bosansko-hercegovačke umjetnice Aide Šehović, porijeklom iz Banja Luke, koja danas živi i radi u New Yorku. Ove godine će njen rad – nomadski spomenik – biti postavljen u Ženevi, 11.07.2015. godine. Zadnjih godina on je bio postavljan na Yonge-Dundas Square, Toronto, Canada; Washington Square Park, New York, NY; Taksim Sqaure, Istanbul, Turkey; Church Street, Burlington, VT, USA; Norrmalmstorg, Stockholm, Sweden; Het Plein, The Hague, Netherlands; Trg žrtava genocida Srebrenice, Tuzla, Bosnia and Herzegovina; The United Nations Headquarters, New York, NY, USA; Baščaršija Square, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. „Što te nema“ je spomenik žrtvama gencida u Srebrenici i postavlja se svake godine 11. jula u drugom gradu. On se sastoji od doniranih fildžana napunjenim bosanskom kahvom, koji ostaju nepopijeni taj dan i simboliziraju čežnju za onima koje veše nema među nama. Kako autorica reče, spomenik je dobio ime po čuvenoj pjesmi bosansko-hercegovačkog pjesnika, mostarca Alekse Šantića, Što te nema!.

Dvodnevni program je organizovan uz zajedničku saradnju s internacionalnom humanitarnom ogranizacijom «Labdoo», Fondacijom «La Terra Nostra» i asocijacijom «Solidarité Bosnie» iz Ženeve, te uz podršku «Integrationsförderung der Stadt Zürich».

Matica BiH zahvaljuje se još jednom svim članovima i simpatizerima, koji su svojim volonterskim radom i podrškom omogućili da se organizuje ovaj dvodnevni program. Posebno se zahvaljujemo umjetnicima, gostima, Gradu Cirihu i Pedagoškoj akademiji bez čije podrške bi organizacija ovog dvodnevnog programa bila veliki izazov.

Veliko hvala svim posjetiocima koji su svojim mnogobrojnim prosustvom uveličali ovaj program i simbolično odali dužnu počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici.