Go to Top

Ovogodišnja postavka umjetničkog projekta bosansko-hercegovačke umjetnice Aide Šehović pod naslovom „Što te nema“ biti će organizovana u subotu, 11. Jula 2015. godine od 10.00 do 18.00 sati, na trgu Saint-Gervais u Ženevi.

Projekat „Što te nema“ se postavlja svake godine 11. Jula kao komemorativni spomenik sačinjen od hiljade fildžana. Njihov broj se povećava iz godine u godinu, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava Srebrenice. Fildžani napunjeni kahvom ostaju nepopijeni, jer čekaju na sve one koji se nikada vratiti neće (www.stotenema.org).

U okviru programa povodom obilježavanja dvije decenije od genocida u Srebrenici, koji Matica Bosne i Hercegovine organizuje 3. i 4. Jula 2015. godine, naš gost će između ostalih biti i Aida Šehović, voditeljica i idejni tvorac projekta. Tim povodom Glavni odbor Matice Bosne i Hercegovine poziva sve članove i simpatizere:

  • da doniraju fildžane koji se mogu uručiti 3. i 4. Jula od 17.00 do 20.00 sati na Pedagoškoj akademiji Cirih (Pädagogische Hochschule Zürich, Lagerstr. 2, 8090 Zürich, LEC-E071/LEC-E010),
  • da se prijave kao volonterski učesnici u postavci ovog spomenika 11.7.2015. godine u Ženevi, putem e-maila (info@matica-bih.org). Svi prijavljeni volonteri trebali bi da dođu 4. Jula 2015. godine u 17.00 sati u Pedagošku akademiju (Pädagogische Hochschule Zürich) na dogovor sa Aidom Šehović, a koji bi 11. Jula u organizaciji Matice BiH bili u Ženevi.

Svaki fildžan je vrijedan, jer simbolično predstavlja jednu Srebreničku žrtvu…

 Glavni odbor Matice Bosne i Hercegovine