Go to Top

Tribine Matice BiH sa novinarkom Šteficom Galić, 03.12.2018. u Centru “Karl der Grosse” (Terrassenzimmer), od 19. sati.

Svjedoci smo globalnog negativnog trenda dramatičnog sužavanja sloboda govora i slobode štampe. Novinari na svim meridijanima izloženi su sistematskim pritiscima i neugodnim situacijama.  Novinari i aktivisti za prava i dignitet čovjeka nisu pošteđeni ovih pritisaka ni u Bosni i Hercegovini.  Što su uzrci ovog trenda, koji su rizici istog, su otvorena pitanja u prostoru.

Naš gost novinarka i aktivistkinja za ljuska prava, Štefica Galić  dobitnica ja “9. Johann-Philipp-Palm-Preis für Meinungs- und Pressefreiheit” nagrade za slobodu govora i slobodu medija, za 2018. godinu. Nagrada če biti uručena 2. decembra 2018. (https://www.palm-stiftung.de/johann-philipp-palm-preis/)

* * *

Štefica Galić  (1963.) je glavna i odgovorna urednica portala tacno.net. Pored uredničke odgovornosti njen angažman očituje se i u aktivnom djelovanju za širu društvenu zajednicu,  te je istaknuta aktivistica za ljudska prava. Ima dugogodišnju fotografsku karijeru, i to iskustvo i dalje primjenjuje u svom sadašnjem poslu. Jedna je od osnivača udruženja Centra za kritičko mišljenje, portala tacno.net, te „Škole za kritičko mišljenje“ iz Mostara. Tijekom svoje uredničke karijere Štefica se je suočavala i još uvijek se suočava s nizom neugodnih situacija, koje dolaze s desno-orijentiranih portala i njihove publike iz BiH kao i iz susjedstva. Gotovo svakodnevno se suočava s nelagodnostima,  koje dolaze putem društvenih mreža i na osobne adrese, i iste su u više navrata bile na javnom mjestu (verbalne i fizičke). Novinarka Galič se bori protiv svakog oblika diskriminacije. Dobitnica je ovogodišnje nagrade za slobodu govora i medija fondacije Johann Philipp-Palm iz Njemačke. Živi i radi u Mostaru.

Tačno.net (2010.) portal koji djeluje iz male redakcije u Mostaru širi svoj utjecaj u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Svojim djelovanjem portal želi promijeniti paradigmu svijesti u svom okruženju. Portal promovira demokratske vrijednosti, slobodu govora, ideju pravednosti, zaštitu ljudskih prava i bori se protiv etničkih i nacionalističkih klasifikacija. Redakcija ima četvero zaposlenih i više od dvadeset suradnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Švedske itd. Pored svakodnevnog praćenja svjetskih i lokalnih vijesti, tacno.net detaljno pristupa svim relevantnim političkim i društvenim događajima na kritički način. Portal opstaje isključivo zbog entuzijazma suradnika, pomoći prijatelja i projekata na koje konkuriše.

Tribina Matica BiH mit Stefica Galic BiH